Vi ser en tydlig Greta-effekt

Intresset för årets SEE hållbarhetsvecka i Västerbotten med 161 programpunkter fördelat på 27 orter var stort i år

– Vi ser en tydlig Greta-effekt. Intresset för miljö, klimat och hållbarhet ökar hela tiden. Det är bråttom nu att göra något, säger Kristin Olsson från Nolia som är hållbarhetsveckans projektledare i Västerbotten.

 

SEE hållbarhetsvecka i Västerbotten drivs som ett årligt återkommande projekt sedan starten 2009 med 161 programpunkter i 27 kommuner under veckan. Under åren har verksamhetsområdet vuxit till att omfatta Västerbottens och Norrbottens län.

Programmet för SEE Hållbarhetsvecka skapas av de deltagande aktörerna och är en gemensam kraftsamling för att ge alla, inte minst ideella krafter, möjligheten att visa hur de kan bidra till en hållbar utveckling, men också öka möjligheterna att nätverka med andra aktörer samtidigt som de kan och marknadsföras i ett större sammanhang.

Klimatstudenterna arrangerade två föreläsningar under veckan.

– Båda var väldigt uppskattade. De kompletterade varandra fint med en forskningsbaserad föreläsning måndag och en mer populärvetenskaplig torsdag. Båda behövs för att vi ska röra oss i rätt riktning, säger Johan Appelblad från studentrörelsen Klimatstudenterna.

Han tycker att hållbarhetsfrågor får alltmer plats i samhället, men också att veckan sköts på ett bra sätt.

– Hållbarhetsveckan lyckas med att bibehålla ett otroligt proffsigt intryck, utåt såväl som inom projektet, säger Johan Appelblad.

SEE Hållbarhetsveckans projektledare, Kristin Olsson hyllar engagemanget i hela Västerbotten.

– Ute i kommunerna, inte minst i årets SEE-kommuner Nordmaling och Vännäs, har det gjorts ett otroligt jobb för att kunna erbjuda så många aktiviteter som möjligt, säger Kristin Olsson.

Hon tycker också att bredden imponerar.

– Det har hållits allt från cykelutmaningar och elbilsvisningar, till föreläsningar om stress och filmvisningar om utsattheten i krigsområden för journalister. Bredden är, tillsammans med den enorma kunskap som förmedlas under veckan, två av hållbarhetsveckans styrkor, säger Kristin Olsson.