Hållbart i centrum och rörelserikedom

Årets SEE-kommuner är Vännäs och Nordmaling. De kommer bland annat att bjuda på aktiviteter som ”Hållbart i centrum” och rörelserikedom genom ”Change the game”.

– Vi blev mycket inspirerade och glada av att bli utsedda till SEE-kommun och har försökt peppa så många som möjligt till att fylla på evenemangskalendern, säger Malin Karlsson på Vännäs kommun.

SEE hållbarhetsvecka drivs som ett årligt återkommande projekt sedan starten 2009 med över 160 programpunkter i 27 kommuner under veckan. Under åren har verksamhetsområdet vuxit till att omfatta Västerbottens och Norrbottens län.

Under årets hållbarhetsvecka, som omfattar hela länet, läggs extra fokus på årets två utvalda SEE-kommuner, Nordmaling och Vännäs.

Paula Quinones, kultur- och fritidschef i Nordmalings kommun tycker att det är bra att de får lyfta upp Nordmaling som en SEE-kommun.

– Jag tror att vi är en väldigt hållbar kommun, men vi har inte lyft fram oss som en sådan. Vi jobbar med dessa frågor i många av våra verksamheter, företag och föreningar. Det här var ett bra tillfälle för att visa hur mycket hållbara aktiviteter vi har i kommunen och där många är en del av vardagen. Tror det är bra för oss själva – ser vi hur mycket vi gör idag är det lättare att ta ett steg till och göra mer.

Vännäs har fått bra respons på uppmaningen att fylla på evenemangskalendern med aktiviteter.

Kommunen själv har valt att lägga mest fokus på lördagsevenemanget Hållbart i Centrum.

– Vi bjuder på fika, svarar på och ställer frågor samt erbjuder barnen att köra mini-elbil samt mycket annat, säger Malin Karlsson på Vännäs kommun.

Bakgrunden är att kommunen fått bidrag från Boverket för projektet ”Grön skolväg med järnvägshistoria” för att skapa en tryggare och trevligare skolväg för barn och ungdomar genom centrala Vännäs.

Det innebär bland annat nyplanteringar av växter, buskar och träd, bullerdämpande växtskärmar mot järnvägsspåret samt en uppöppning av den befintliga järnvägsparken. Ett torg samt nya grönytor för aktivitet kommer att också anläggas. – Vi vill innan vi sätter spaden i marken gärna få inspel från allmänheten och har laddat upp med en frågeenkät som även läggs upp vannas.se/centrum så att så många som möjligt kan vara med och påverka framtidens Vännäs, säger Malin Karlsson, kollektivtrafik och friluftsliv på Vännäs kommun.

Kultur- och fritidschefen i Nordmalings kommun tycker att det finns flera intressanta aktiviteter i år.

– Men om det är något jag vill lyfta fram så är det Change the game. Dels inspiration för barnen genom prova-på aktiviteterna och för möjligheten för de som jobbar med barn, men också föräldrar och ledare att lära sig mer om rörelserikedom och rörelseförståelse. Sedan är det en väldigt rolig dag som jag hoppas inspirerar både vuxna och barn till ett mer rörelserikt liv. Jag ser också fram emot Klädbytarveckan och att förnya min garderob! säger Paula Quinones.